BAHRİ AYKUT

 


AŞÇI OLMAK İYİ BİR CHEF OLMAL YÜKSEK KAZANÇ SAĞLAMAK İÇİN YAPMANIZ GEREKENLER 

Üst Düzey Bir Restoranda Şef Olmak İçin Hangi Eğitime İhtiyacınız Var? Bahri Aykut

Yemek servisi endüstrisi, TÜRKİYE ve Uluslar Arası Devletleri'ndeki en büyük, en hızlı büyüyen ve en dinamik endüstrilerden biridir. Özellikle üst düzey bir restoranda şef olmak için daha iyi bir zaman olamaz. Bu pozisyon tipik olarak, büyük çekiciliği açıklayan birçok ödülle birlikte gelir. Dünyanın en manzaralı yerlerinde çalışma şansına ek olarak, size yaratıcılığınızı ve mutfak becerilerinizi keşfetme şansı verir.

Aşçı olmayı ve lüks bir restoranda çalışma fırsatı elde etmeyi düşünüyorsanız, ancak nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız, lüks restoranların ne aradığına ve bu becerileri nasıl öğrenebileceğinize bir göz atalım. Üst Düzey Restoranlar Hangi Becerileri Arıyor?

Lüks bir restoranda şef olarak çalışmak birçok insan için hayali bir iş olsa da, bunun herkesin bildiği gibi zor olduğunun farkına varmak da önemlidir. Bunun nedeni, bu restoranların üst düzey bir müşteriye yönelmesidir ve bu nedenle beklentileri aşmak için her şeyin en yüksek standartlarda yürütülmesi gerekir.

Ancak, biraz iyi eğitim, kendi kendini yetiştirmek keskin beceriler ve biraz tutkuyla, kimsenin üstesinden gelemeyeceği bir şey değildir. Bu nedenle, üst düzey restoranların sahipleri ve liderleri, Şeflerinin işlerinde etkili olmak için doğru becerilere, sert ve yumuşak ve yeterli uzmanlığa sahip olmasını sağlamaya çok heveslidir. İşte aradıkları en önemli becerilerden bazıları:

Detaylara dikkat

Yemek yapmak, sanat ve bilimin mükemmel bir karışımıdır. Bu, her hizmetin ve müşteri deneyiminin her yönünün doğası gereği üstün olduğu üst düzey bir restoranda muazzam bir öneme sahiptir. Bir şef olarak, her malzeme, tat, ölçü ve zaman konusunda son derece dikkatli ve hassas olmanız gerekir. Küçük bir dikkat kayması, mutfakta bir dünya kadar fark yaratabilir. Yemek kalitesi ve genel müşteri deneyimi her seferinde olağanüstü olmalıdır.

İş zekası

Her şey hazırlandıktan ve yenildikten sonra, bir restoran bir işletmedir ve kar elde etmesi gerekir. Bu nedenle, iyi bir şef bir işletmeyi yönetmenin inceliklerini anlar. Envanter planlama, bütçeleme ve maliyet kontrolü gibi kavramlar iyi anlaşılmalıdır. Şef ayrıca temel idari görevleri de anlamalıdır.

Mutfak Sanatı Tutkusu

Üst düzey restoranlar, müşterilerine benzersiz bir deneyim sunmak için büyük çaba sarf ediyor. Bunun bir kısmı, yaratıcı ve benzersiz bir mutfak sunmayı içerir. Bu yemeklerin sanatsal doğası, bir şefin mutfak sanatlarına tutku duymasını ve yaratıcılığını ifade etmeye istekli olmasını gerektirir. Bir konuğa sunulan her yemek, bir kişilik göstermeli ve menünün geri kalanıyla bir anlam ifade etmelidir.

Mutfak Uzmanlığı

Bu, üst düzey bir restoranda çalışan bir şef şöyle dursun, herhangi bir şefin açık ara en önemli zor becerisidir. Aşçı, yemek pişirme konusunda zekice bir yeteneğe ve mutfak hakkında iyi bilgiye sahip olmalıdır. Bu, gerekli pişirme becerileri ve kaplama tekniklerinin yanı sıra tatları yargılamak için rafine bir palete sahip olmayı içerir.

Baskı Altında Karar Verme

Mutfak hızlı tempolu bir ortamdır. Bir şef sadece baskıyla başa çıkabilmeli, aynı zamanda baskıya rağmen verimli ve etkili bir şekilde çalışabilmelidir. Ayakları üzerinde düşünmek ve aynı anda çok sayıda karar vermek zorundalar.

Liderlik

İyi bir şef, mutfakta çalışanlar için bir liderdir. İnisiyatif almaya ve çevresindekileri motive etmeye istekli ve yetenekli olmalıdırlar. Ayrıca gerektiğinde rehberlik ve yönlendirme sunmaya istekli olmalıdırlar.

Takım oyuncusu

Bir şef bir ekibin parçası olarak çalışır. Bu nedenle, mutfaktaki diğer kişilerin yanı sıra yönetim ve diğer destek personeli ile iyi çalışabilmelidirler. Üst düzey bir restoran, iyi yemek için sevgi ve tutkunun olağanüstü hizmeti yönlendirdiği, iyi yağlanmış bir motor olarak çalışmalıdır. Bu, mutfaktaki her şefin harika kişilerarası becerilere, şefkate, mizah anlayışına sahip olmasını ve eleştiriyi kaldırabilmesini gerektirir.

Özgün  Eğitim Size Ne Kazandırır?

Üst düzey restoranlar, sektördeki en iyinin en iyisini arıyor. Düşük bir işten başlayıp yavaş yavaş şef olabilirsiniz, ancak bu genellikle resmi bir dereceye sahip biriyle kıyaslanamaz. Bir derece kazanma süreci, sınıf zamanını, mutfak laboratuvarı deneyimini ve gerçek dünya uygulamasını içerir.

Ayrıca, çoğu yalnızca sınıf ortamında öğrenebileceğiniz çeşitli becerileri de kapsar. İş zekası gibi şeyler doğuştan gelmez, öğretilir. Resmi bir derece, sizi tüm şeflerin ihtiyaç duyduğu temel bilgilerin yanı sıra sizi öne çıkaracak ek becerilerle donatmalıdır. İşverenler, işlerine tam olarak uyan ve üretken olabilecek insanlar arıyor - resmi bir derece sizi buna hazırlıyor.

Bir derece aynı zamanda size kariyerinizi ilerletebileceğiniz sağlam bir temel sunar. Bir derece ile, alanda geçerlilik kazanmalısınız ve işverenler, gelişmiş becerilerinizi ve uzmanlığınızı dikkate almalıdır. 
Bahri Aykut.